Wat is Shopify en hoe werkt het? - Shopify Nederland (2024)

Ben je nog niet bekend met Shopify en de uitgebreide mogelijkheden van ons platform? Dan stellen wij ons graag in dit artikel aan je voor.

Dit kun je verwachten:

 • Wat is Shopify?
 • Hoe werkt Shopify?
 • Waarom Shopify?
 • Creëer commercie, overal
 • Maak verbinding met elke klant
 • Zakelijke katalysatoren om te groeien en te schalen
 • Wacht, er is meer: de Shopify App Store
 • Aangepaste code en nog meer mogelijkheden
 • Ga aan de slag met Shopify

Wat is Shopify?

Shopify is een compleet handelsplatform waarmee je een (online) bedrijf start, laat groeien en beheert.

Onze expertise en leiderschap in e-commerce komt voort uit de ervaringen van miljoenen verkopers op ons platform. Hun successen stellen ons in staat om de juiste functies te voorspellen en te bouwen, niet alleen om de handel van vandaag te stimuleren, maar ook om samen die van de toekomst vorm te geven.

Hoe werkt Shopify?

Shopify brengt al jouw handel samen op één enkel platform.

Met Shopify kunnen verkopers een webshop bouwen en aanpassen en op meerdere plaatsen verkopen, via internet, mobiel, face-to-face op fysieke locaties en pop-up stores. En via meerdere kanalen, van social media tot online marktplaatsen.

Shopify is volledig cloudgebaseerd en wordt gehost, wat betekent dat je er toegang toe hebt vanaf elk aangesloten compatibel apparaat en dat wij zorgen voor de software- en serverupgrades en het onderhoud. Dit geeft je de flexibiliteit om overal met een internetverbinding toegang te krijgen tot jouw bedrijf om deze te runnen.

Een bedrijf heeft een scala aan programma’s nodig om producten, voorraad, betalingen en verzending te beheren. Dit kost vaak veel tijd en geld, zeker om verschillende systemen en gegevens aan elkaar te koppelen. Shopify groepeert deze technologieën en zorgt ervoor dat je gemakkelijk toegang hebt tot alle andere zakelijke tools.

Beschouw het product van Shopify als lagen waaruit je kunt kiezen om de juiste mix voor jouw bedrijf samen te stellen:

Laag 1: Het kernproduct van Shopify

Dit is wat je in handen krijgt zodra je een abonnement neemt op Shopify. Elk abonnement van Shopify bevat alles wat je nodig hebt om van je idee een bedrijf te maken en te gaan verkopen: templates waarmee je de look-and-feel van je winkel bepaalt, tools om op meerdere plaatsen tegelijk te verkopen (online en offline), geïntegreerde betalingsverwerking, tools voor SEO en marketing, de best converterende checkout-pagina die je kunt vinden - het maakt allemaal deel uit van het basic Shopify product Dit vormt de basis waaraan andere producten en toepassingen worden toegevoegd.

Wil je helemaal zelf bepalen hoe alles in jouw webshop van Shopify werkt? Dan kun je de Shopify API's en de ontwikkeltools gebruiken om de functionaliteit van je winkel helemaal naar wens aan te passen.

Laag 2: Aanvullende producten en diensten van Shopify

Elke onderneming is anders. Enals een bedrijf groeit, veranderen de behoeften ook mee. Daarom bieden wij onze klanten krachtige upgrades, zodat ze hun bedrijf op ons platform verder kunnen ontwikkelen. Deze producten en diensten maken bijvoorbeeld B2B verkopen of snellere betalingsopties mogelijk. Ze zijn alleen beschikbaar voor klanten van Shopify en zijn zo ontworpen dat ze zelfstandige ondernemers een zetje kunnen geven in de markt.

Laag 3: Apps gebouwd door vertrouwde partners

In de App Store van Shopify staan duizenden apps en functies van externe ontwikkelaars. Daarmee kun je je winkel verder aanpassen zonder zelf te hoeven programmeren. Waar je ook aan denkt, er is vast wel een app voor te vinden. Je vindt er de allernieuwste tools waarmee je je bedrijf kunt laten groeien, zoals sms-apps of de beste advertentietools voor social media.

Heb je toch een andere oplossing nodig die specifiek op jouw bedrijf is afgestemd?Dan is er een marktplaats waarje een ShopifyExpert kunt inhuren. En als je dat echt wilt, kun je ook zelf met de code aan de slag.

Waarom Shopify?

 • Shopify ondersteunt alle soorten business. Online, offline en alles daar tussenin. We vormen de basis voor de grootste, meest diverse groep ondernemers, verkopers, ontwikkelaars en partners.
 • Shopify is wereldwijd. We stellen ondernemers over de hele wereld in staat om hun bedrijf op te bouwen, te groeien en te innoveren. Met merchants in meer dan 175 landen, bieden we ze de bouwstenen en de tools die nodig zijn om successen te vieren.
 • Shopify ondersteunt creativiteit. We zijn van mening dat er meer unieke stemmen, verhalen en ervaringen moeten zijn, niet minder, en daarom ontwerpen we ons product met de grootste mate van uitbreidbaarheid, flexibiliteit en expressie.
 • Shopify is out-of-the-box het meest geïntegreerde handelsplatform. Shopify centraliseert niet alleen volledige handelsbedrijven, maar biedt ook toegang tot de meest uitgebreide reeks integraties van handelsecosystemen die zijn gebouwd met behulp van een gedeeld technisch raamwerk. Deze diepe integratie en toegang zorgt ervoor dat we breedte en diepte hebben van thema's/website templates, apps, kanalen, producten en ervaringen.
 • Shopify: geen onnodige complexiteit. De wereld is complex genoeg voor onafhankelijke bedrijven om te starten, op te schalen en te slagen. Daarom maken wij het zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk voor ondernemers.
 • Shopify is gebouwd om met je mee te schalen. Ongeacht de volwassenheid van jouw bedrijf, de groei, omvang, complexiteit, behoeftes of locatie - je zult Shopify nooit ontgroeien.

Creëer commercie, overal

Shopify helpt je om een ​​idee, een droom, een visie om te zetten in een echte commerce-ervaring online, offline en alles daartussenin.

 • Webshops (zeker ook custom made). Personaliseer de voorkant van uw website om een ​​unieke, naadloze winkelervaring voor uw klanten te creëren.
 • Integraties met social media kanalen / verkoopkanalen. Promoot en verkoop jouw producten via verschillende kanalen vanuit één centrale plek: Shopify. Vergroot je publiek door te verkopen waar het publiek zich bevindt via sociale media en populaire marktplaatsen.
 • Shop App. Maak het klanten gemakkelijk om snel af te rekenen, bestel- en verzendgegevens te volgen en jouw bedrijf opnieuw te ontdekken met Shop App, een digitale winkelassistent.
 • Shopify POS / Retail. Verkoop persoonlijk, ondersteund door gegevens die je nodig hebt om online te verkopen, met het alles-in-één kassasysteem van Shopify. Bied klanten een probleemloze winkelervaring, beheer het personeel, houd de voorraad bij en meer.
 • Tools voor makers (creatives). Shopify geeft makers meer mogelijkheden door hen de tools te bieden die ze nodig hebben om niet alleen inhoud te produceren, maar ook om een ​​bloeiend bedrijf op te bouwen.
 • Gegevens, media en inhoud opslaan. Vertel het verhaal van jouw merk en producten met behulp van content en data. Bouw voort op basiselementen zoals metavelden, ondersteuning voor mediabestanden en meer om jouw shop tot leven te brengen voor optimale kopers-ervaringen.
 • Hulpmiddelen voor je merk, logo en groei. Bouw jouw bedrijf op met gebruiksvriendelijke tools om jouw merk te creëren. Maak gebruik van onze logo-maker, slogan-maker, QR-codegenerator en meer tools voor groei.
 • Domeinnaam en hosting. Selecteer en host jouw domein veilig met Shopify, gebruikmakend van volledige controles en configuratie om gemakkelijk aan te passen.

Maak verbinding met elke klant

Shopify biedt verkopers de mogelijkheid om langdurige klantrelaties op te bouwen.

 • Betaalomgeving / checkout. Accepteer online bestellingen en betalingen met de krachtigste kassa ter wereld. Klanten voegen producten toe aan hun winkelwagentje en doorlopen vervolgens het afrekenproces om hun verzend- en betalingsgegevens in te voeren voordat de bestelling wordt geplaatst. (Lees ook over Shopify Payments)
 • Shopify Markets. Vergroot je bereik door te verkopen aan klanten over de hele wereld. Met Shopify Markets kun je wereldwijd gaan en overal aan klanten verkopen, allemaal via één enkele online winkel.
 • Klantenbetrokkenheid/marketingtools. Bereik de juiste persoon met de juiste boodschap op het juiste moment, met de tools voor klantbetrokkenheid en marketing van Shopify. Maak gebruik van klantsegmentatie, e-mailmarketing, automatiseringsfuncties en meer om de relevantie te vergroten en jouw publiek te betrekken.
 • Berichten/Inbox/Chat. Praat met klanten en beheer gesprekken vanaf elke locatie met Shopify Inbox. Maak geautomatiseerde berichten en krijg inzichten om je te concentreren op chats die converteren.
 • Marketinginzichten en -analyses. Neem weloverwogen beslissingen voor jouw bedrijf met behulp van marketinginzichten en gegevens die worden geleverd door de rapporten en analyses van Shopify.
 • Shop App. Maak het klanten gemakkelijk om snel af te rekenen, bestel- en verzendgegevens te volgen en uw bedrijf opnieuw te ontdekken met Shop App, een digitale winkelassistent.
 • B2B op Shopify. Lever op maat gemaakte ervaringen waar jouw B2B-klanten dol op zullen zijn. Met Shopify kun je zowel jouw B2B- als DTC-klanten, bestellingen en voorraad beheren vanaf één plek, met afzonderlijke shop(ingangen).
 • Verkoopstrategieën. Stimuleer conversies door shoppers unieke en aangepaste prijzen en promoties aan te bieden. Maak gebruik van verkoopplannen zoals pre-orders, try-before-you-buy, loterijen, creatieve kortingsstrategieën en meer om kopers aan te moedigen de aankoop te doen. Bouw voorspelbare inkomstenstromen op, verander eenmalige klanten in terugkerende klanten en verhoog de klantloyaliteit met abonnementsapps en API's.
 • Merchandising. Van visuele displays tot productbundeling, speciale aanbiedingen en meer, merchandising kan u helpen bij het promoten en verkopen van producten in jouw winkel. Merchandising met Shopify is een effectieve manier om merkherkenning te stimuleren, de verkoop te stimuleren, de voorraadomzet te vergroten en de klantervaring te verbeteren.

Zakelijke katalysatoren om te groeien en te schalen

Shopify helpt de weg naar succes te versnellen.

 • Centrale Admin. Beheer jouw bedrijf eenvoudig vanaf een centrale locatie. Met Shopify's Admin heb je vanaf één plek toegang tot alle verschillende onderdelen van je bedrijf.
 • Backoffice / Shopify Fulfillment Network / Levering. Centraliseer alles wat nodig is om de afhandeling, voorraad, verzending en meer te beheren met Shopify. Maak gebruik van ons Shipping Partner Platform, een geïntegreerd ecosysteem van externe logistieke (3PL) partners, om jouw toeleveringsketen te beheren. Van het instellen van bestellingen tot het afdrukken van labels en tracking: houd de backend van jouw bedrijf soepel.
 • Bankieren. Beheer jouw geld en financiering via de bankoplossingen van Shopify: Balance and Capital (nog niet in Nederland beschikbaar). Met Balance kun je je account vanaf één plek beheren en Capital bied snelle, gemakkelijke toegang tot financiering, zodat je de groei kunt versnellen.
 • Shop Pay & in termijnen betalen. Stel klanten in staat snel af te rekenen met behulp van codering om hun gegevens op te slaan, laat ze volledig betalen bij het afrekenen of laat ze betalingen in termijnen splitsen. Met Shop Pay kun je je klanten verrassen door snelle, flexibele betalingsopties aan te bieden.
 • Mobiele app. Gebruik de Shopify-app om jouw bedrijf te runnen, waar je ook bent. Hiermee kun je je Shopify-winkel onderweg beheren, in realtime op informatie reageren, bestellingen beheren en meer.
 • Automatisering. Maak contact met klanten op kritieke momenten in hun reis met behulp van Shopify-automatiseringen. Nadat je criteria hebt vastgesteld en inhoud hebt gemaakt, kun je altijd actieve marketingberichten gebruiken die automatisch worden uitgevoerd om conversies te stimuleren.

Wacht, er is meer: de Shopify App Store

Shopify heeft de grootste theme store en app-winkel ter wereld.

Er zijn miljoenen onafhankelijke bedrijven over de hele wereld die allemaal andere dingen verkopen in allemaal andere markten. Het is dan ook erg moeilijk tegemoet te komen aan alle zakelijke noden. Een platform waarin alle mogelijke toepassingen zijn ingebouwd die een bedrijf nodig zou kunnen hebben, zou voor de meeste nieuwe ondernemers lastig te gebruiken zijn.

Daarom hebben we ervoor gekozen ons platform vooral flexibel te maken, gemakkelijk aanpasbaar aan wat er allemaal bij een bedrijf komt kijken. Daarbij nodigen we elke ontwikkelaar waar ook ter wereld uit om ons te helpen bij onze opzet en om apps, thema's en andere integraties te bouwen, specifiek voor het Shopify-platform.

Zo ontstond de Shopify App Store. Er zijn meer dan 9.000 apps om uit te kiezen, waardoor eigenaren van een Shopify-winkel nog meer mogelijkheden hebben om hun winkel helemaal naar wens uit te bouwen. Een app voor klantenbeoordelingen, boekhouding of virtueel kleren passen? Die is vast beschikbaar.

We hebben ervoor gezorgd dat apps gemakkelijk kunnen worden gevonden, en hebben ze onderverdeeld naargelang hun functie en het probleem dat zij oplossen. Zo kunnen zelfs de meest exotische apps gemakkelijk worden ontdekt door de merchants die ze kunnen gebruiken.

Merchants vinden precies wat ze voor hun winkel nodig hebben, en nieuwe ontwikkelaars kunnen zelf een bedrijf opbouwen door deze ondernemers te ondersteunen. Iedereen wint erbij.

Aangepaste code en nog meer mogelijkheden

Shopify zet zich ervoor in ondernemen voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom hebben wij ons platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk ontworpen, zodat mensen die geen ervaring hebben met design of ontwikkeling toch een bedrijf kunnen opbouwen.

Maar dat betekent niet dat je vastzit aan de templates en functies die we standaard aanbieden, of dat je alleen maar de apps in onze App Store kunt gebruiken. Als je zelf aan de slag wilt met de code (ofiemand van de Shopify partners wilt vragen dat voor je te doen), dan kan dat gewoon. Shopify maakt het je mogelijk elk aspect van je bedrijf en je winkelervaring aan te passen. Je kunt bepaalde dingen in je bedrijf anders regelen, maar net zo goed vanaf nul een eigen unieke winkel maken. Wij geven jou de keuze.

Als je de touwtjes van je bedrijf steviger in handen wilt houden, kun je op verschillende manieren een winkel op maat maken:

 • Pas de template van je winkel aan, of maak gewoon zelf een thema. Check de Shopify theme store.
 • Maak gepersonaliseerde apps voor je winkel met behulp van de tools voor ontwikkelaars en de API's van Shopify
 • Gebruik API's om bijzondere dingen te doen, bijvoorbeeld om producten te verkopen in een videogame

Kort samengevat: je hoeft niet aan gebruiksgemak in te boeten als je dingen wilt aanpassen of meer controle wilt. Met Shopify zet je je winkel en je campagnes snel online, en zorg je tegelijk voor een rijke, unieke ervaring die nietonder hoeftte doen voor de grote merken.

Inspiratie opdoen? Bekijk hier 50 mooie Shopify webshop voorbeelden, nationaal en internationaal.

Ga aan de slag met Shopify

Shopify is niet alleen maar software of slechts één enkel product. Het is een alles-in-één e commerceplatform. Het is bovendien een uitgebreid ecosysteem dat waarde levert voor ondernemers door ontwikkelaars, bedrijfsexperts en klanten samen te brengen in hun gedeelde zoektocht naar betere handel voor iedereen.

Op die manier maakt Shopify ondernemen makkelijker voor iedereen die op zoek is naar onafhankelijkheid. Het maakt niet uit of je een strijdlustige pionier bent die een stempel op de wereld wil drukken, of een gevestigd merk dat klanten over de hele wereld wil bereiken: Shopify is voor jou gemaakt. En aan de slag gaan was nog nooit zo eenvoudig! Start je gratis proefperiode, volg deze Shopify webshop checklist en begin vandaag nog met online verkopen.👀

Dit is een vertaling van een origineel Shopify-artikel.

Illustratie: Núria Madrid

Meer lezen

 • Alles wat je moet weten over dropshipping met AliExpress
 • Een webshop beginnen- iedereen kan het met Shopify (een stappenplan)
 • Print on demand- verkoop je eigen T-shirts, mokken en meer met minimale investering
 • Verkopen via Bol, goed idee of niet? Wij zochten het uit
 • Nieuwe regels voor online verkopen- wat verandert er?
 • NFT’s en digitale kunst- een hype of een gouden toekomst?
 • Handelsregister- wat is het en waarom is het belangrijk dat je je inschrijft?
 • Zelf merchandise maken en verkopen
 • Online foto’s verkopen- tips voor amateurs en professionals
 • Zo vind je leveranciers, groothandels en fabrikanten voor jouw webshop

Veelgestelde vragen over Shopify

Wat is Shopify?

Shopify is een alles-in-één e-commerce platform waarmee je onder andere je eigen webshop runt. Het is een compleet handelsplatform waarmee je een bedrijf start, laat groeien en beheert. Shopify is geschikt voor alle type bedrijven, van kleine starter tot internationale merken. Shopify behoort wereldwijd tot de top 3 meest gebruikte webwinkel software.

Wat kost Shopify?

Shopify (software as a service) kent verschillende abonnementsvormen. Al vanaf 29 dollar per maand heb je alles wat nodig is om een eigen webshop te beginnen. Je kunt Shopify gratis proberen waarna je je abonnement bepaalt. Je kunt je abonnement op elk gewenst moment upgraden of downgraden. Van Shopify Lite tot Shopify Plus.

Is Shopify geschikt voor Nederlandse webshops?

Shopify is een Canadees bedrijf en sinds 2019 erg actief op de Nederlandse markt (met een eigen expertteam, Nederlandstalige website en een Nederlandstalig dashboard). Inmiddels zijn er ruim tienduizend Nederlandse Shopify webshops. In onze blog laten we regelmatig Nederlandse Shopify voorbeelden zien.

Zijn er Nederlandse Shopify partners om mijn webshop te laten bouwen?

Nederland kent een steeds grotere aantal bedrijven als officiële Shopify Partner. Zij helpen bedrijven met het opzetten van een succesvolle Shopify webshop. Enkele namen zijn: Surf&Turf, Code, Studio RAO, Bolden, de Werkende Website, Studio Dot, Sell your stuff online, West Point Digital, Shopnotch en Made by Mouses.

Wat is Shopify en hoe werkt het? - Shopify Nederland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 5275

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.