Shopify Payments: de voordelen, hoe in te stellen & meer - Shopify Nederland (2024)

Shopify Payments is een service waardoor je geen externe payment service provider meer nodig hebt. Klanten kunnen dan kiezen uit verschillende betaalmethoden zoals iDEAL en creditcard. Shopify Payments is ook in Nederland beschikbaar.

In dit artikel beantwoorden we een aantal van de meest gestelde vragen over Shopify Payments. Wat zijn bijvoorbeeld de voordelen van Shopify Payments ten opzichte van externe gateways waarbij je misschien al bent aangesloten? Wat zijn de nadelen van deze service? En hoe kun je het instellen?

Inhoudsopgave

 • Wat is Shopify Payments
 • Betaalmethoden in Shopify Payments
 • De voordelen van Shopify Payments
 • Waar moet je nog rekening mee houden?
 • Hoeveel kost Shopify Payments?
 • Past Shopify Payments bij jou?
 • Shopify Payments instellen
 • Veelgestelde vragen over Shopify Payments

Wat is Shopify Payments

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te krijgen wat Shopify Payments precies is. Dit is een payment service provider (PSP). Met andere woorden: een service die online betalingen mogelijk maakt en afhandelt. Het fijne aan een payment service provider is dat er verschillende betaalmethoden mogelijk zijn, waardoor je deze niet apart van elkaar hoeft in te stellen. Eigenlijk is Shopify Payments dus een service die alle stappen voor jou als merchant afhandelt vanaf het moment dat gebruikers hun gegevens invullen in de checkout tot het moment dat het geld op je bankrekening staat.

Maar Shopify Payments gaat verder dan andere PSP’s. Deze service krijg je namelijk gratis bij jouw Shopify-webwinkel én werkt samen met door Shopify goedgekeurde POS-systemen. Zo profiteer je zowel on- als offline van de voordelen van Shopify Payments.

Betaalmethoden in Shopify Payments

De service van Shopify accepteert betalingen via:

 • iDEAL
 • Bancontact
 • Sofort
 • Google Pay
 • Apple Pay
 • Visa
 • Mastercard
 • American Express
 • Shop Pay

Wat is Shop Pay?

Shop Pay is een versnelde check-out: hiermee kunnen klanten hun e-mailadres en creditcard- en factuurgegevens opslaan, zodat ze sneller kunnen afrekenen. Doordat je verschillende stappen uit het aankoopproces haalt, gaan jouw klanten eerder over tot aankoop. Het gemak van Shop Pay verhoogt hiermee jouw conversie, soms tot zeker 50 procent!

En alsof dat nog niet genoeg was, compenseren we voor elke Shop Pay betaling ook nog eens de CO2-uitstoot. Hierdoor help je niet alleen jouw klanten, maar ook de planeet.

De voordelen van Shopify Payments

Wat zijn de voordelen ten opzichte van externe gateways? We zetten de voordelen op een rijtje.

Het gemak

Het grootste voordeel van Shopify Payments is waarschijnlijk het gemak. Het activeren van een betalingsgateway is vaak ingewikkeld en tijdrovend. Deze tijd steek je als ondernemer liever in andere, belangrijkere zaken. Wanneer je een Shopify-account hebt, hoef je voor het activeren van Shopify Payments alleen je bankgegevens, persoonsgegevens en informatie over je producten in te vullen. Het hele proces duurt vaak maar een paar minuten.

Let er wel op dat alle gegevens kloppen voor een gemakkelijk verificatieproces. Daar leggen we later in dit artikel meer over uit.

Geen extra transactiekosten

Minder kosten betalen is natuurlijk altijd fijn, maar helemaal als jij producten met hoge prijzen verkoopt aangezien transactiekosten vaak procentueel worden berekend. Hoe duurder jouw producten, hoe groter de hap uit jouw marge.

Een groot voordeel van Shopify Payments is dan ook dat je flink kunt besparen op (extra) transactiekosten. Bij het gebruiken van een externe betalingsgateway betaal je tussen de 0,5 en 4 procent transactiekosten voor het gebruik van de betaalmethode. Zonder Shopify Payments betaal je daarnaast óók extra kosten voor het gebruik van externe services. Hoeveel dit is, hangt af van jouw Shopify abonnement. In het geval van Shopify Basic betaal je 2% extra transactiekosten. Bij Shopify Plus gaat het om 0,2% extra transactiekosten.

Goed om te weten; met Shopify Payments betaal je geen extra kosten aan derden, waardoor je alleen transactiekosten betaalt voor het gebruik van de betaalmethode. Deze kosten zijn ook vaak lager dan bij andere payment providers.

Wil je weten welke tarieven voor jou gelden? Ga dan naar het Shopify Beheercentrum en bekijk de instellingen voor betalingen. In de sectie betalingstarieven zie je de kosten per methode.

Alles op één platform

Door Shopify Payments te gebruiken, krijg je niet meer te maken met allerlei dashboards (en het onthouden van allerlei verschillende wachtwoorden). In Shopify admin kun je jouw bestel-, transactie- en betaalgegevens in één overzicht bekijken. Je kunt je geld en betalingen dus in realtime volgen in het Shopify-dashboard. Je workflow verbetert doordat je jouw betalingen op dezelfde plek beheert als je bestellingen en producten.

Klanten worden niet weggeleid

In tegenstelling tot bij het gebruik van een derde partij wordt de klant niet weggeleid bij een betaling. De klant blijft in dezelfde omgeving, wat gunstig is voor jouw branding en de merkbeleving van de klant.

En het heeft natuurlijk nog een voordeel: hoe meer onnodige stappen klanten moeten zetten om te betalen, hoe groter de kans dat ze halverwege de aankoop toch afbreken, bijvoorbeeld omdat ze de omgeving niet kennen en wantrouwen. Onnodige stappen zijn slecht voor je conversie.

Een must als je internationaal wil gaan

Ben je van plan over de landsgrenzen te gaan met je webshop? Dan is Shopify Payments echt een must. Hiermee kun je er namelijk regiospecifieke prijzen instellen voor klanten uit andere landen. Hierdoor wordt concurreren op de internationale markt opeens een stuk makkelijker.

Ook op het gebied van multicurrency is Shopify Payments handig. Je kunt je klanten namelijk gemakkelijk in andere valuta laten betalen. Amerikaanse klanten krijgen bijvoorbeeld meteen je prijzen in dollars te zien. De wisselkoers wordt door Shopify geregeld. Jij wordt dus altijd uitbetaald in euro's.

Met Shopify Payments hoef jij je ook geen zorgen te maken over bijkomende kosten voor het omrekenen van de ene naar de andere valuta. Deze omrekenkosten van 2% worden namelijk door de klant betaald. Je kunt de prijs per valuta ook handmatig instellen, al moet je dan wel rekening houden met eventuele winsten of verliezen door de wisselkoers.

Veilige checkout

Wanneer je gebruikmaakt van Shopify Payments, weet je zeker dat je klanten veilig kunnen betalen. De service zorgt er namelijk voor dat je voldoet aan de General Data Protection Regulation (GDPR) – in Nederland ook wel bekend onder de naam Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG). Dit is de privacy beschermingswet voor Europese burgers.

Daarnaast is Shopify Payment PCI-compliant. Dit houdt in dat je voldoet aan de richtlijnen van de Payment Card Industry Data Security Standards (PCI DSS). PCI DSS is een internationale beveiligingsstandaard die is opgesteld door diverse betaalkaartmaatschappijen. Deze standaard is bedoeld om betaalkaartgegevens te beschermen en zo misbruik van kaartgegevens te voorkomen.

Waar moet je nog rekening mee houden?

In sommige gevallen is het niet mogelijk om Shopify Payments te gebruiken. Om zeker te weten of deze service bij jou en jouw store past, is het goed om rekening te houden met deze punten:

Niet door iedereen te gebruiken

Shopify Payments wordt niet in elk land ondersteund. In onder andere Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wel. Maar als jouw webshop ook in andere landen actief is, is het verstandig om even te kijken wat precies alle ondersteunde landen en regio’s zijn in het Shopify Helpcentrum.

Daarnaast zijn er bepaalde bedrijven, services en producten die er geen gebruik van kunnen maken. Dit gaat bijvoorbeeld om webshops die seksueel georiënteerd zijn en webshops die nep-merkproducten en andere producten die inbreuk maken op intellectueel eigendom of eigendomsrechten verkopen. Bekijk hier aan wat voor soort producten en diensten je nog meer moet denken.

Hoeveel kost Shopify Payments?

In principe is het gebruik van Shopify Payments gratis. Het is wel zo dat je per betaalmethode transactiekosten betaalt. Voor iDeal is dat bijvoorbeeld 29 cent per bestelling. Je betaalt naast de kosten voor de betaalmethode geen extra kosten voor Shopify Payments.

Shopify Payments: de voordelen, hoe in te stellen & meer - Shopify Nederland (1)

Wanneer je gebruikmaakt van een externe PSP, komen er dus wél extra kosten bij tot zeker 2 procent. Dit kan behoorlijk schelen, vooral op bestellingen met een hoge orderwaarde. Je bent dan dus ook altijd goedkoper uit wanneer je Shopify Payments gebruikt ten opzichte van een externe provider.

Past Shopify Payments bij jou?

Het is voor vrijwel elke merchant aan te raden om Shopify Payments te gebruiken. Je klant kan namelijk beter, makkelijker en sneller afrekenen terwijl het jou juist geld bespaart.

Het is ook goed om te weten dat je niet per se hoeft te kiezen voor één provider. Wanneer je bijvoorbeeld Shopify Payments en PayPal naast elkaar gebruikt, kunnen klanten zelf kiezen of ze alsnog met PayPal betalen. Omdat PayPal een standaard betaalmethode is, betaal je hier géén extra transactiekosten over.

Merk je dat er onder je klanten vraag is naar een betaalmethode die nog niet wordt aangeboden met Shopify Payments? Dan kun je altijd ervoor kiezen om een extra methode of PSP toe te voegen. Let dan wel op dat er kosten in rekening worden gebracht voor het gebruik van de betaalmethode én voor het gebruik van een externe provider.

Voorbeeld
Bij Shopify Payments kun je niet met VVV Cadeaubonnen betalen, bij Mollie wel. Weet jij dat jouw doelgroep hier graag mee afrekent? Dan kun je altijd beide diensten gebruiken om bij Mollie ‘betalen met cadeaubonnen’ aan te kunnen zetten. Het één sluit het ander dus zeker niet uit!

Shopify Payments instellen

Shopify Payments instellen is heel eenvoudig: binnen een paar minuten heb je het voor elkaar. Pak voordat je begint deze geaccepteerde documenten erbij:

Identiteitsverificatie:

 • paspoort of ID-kaart of;
 • rijbewijs of;
 • verblijfsvergunning of;
 • Nederlands vreemdelingendocument

Indien van toepassing dienen zowel de voor- als achterkant van het identificatiemiddel als afzonderlijke afbeeldingen verstuurd te worden.

Bewijs van adres (zo recent mogelijk):

 • energierekening
 • verklaring van een financiële instelling
 • door de overheid verstrekte brief
 • bewijs van inboedelverzekering

Bedrijfsverificatie:

 • btw-registratie
 • uittreksel Kamer van Koophandel
 • document met daarin de bedrijfsnaam, vestigingsadres en het btw-identificatienummer/bedrijfsregistratienummer

Let op! Alle documenten moeten geldig en leesbaar zijn. Tevens dienen deze allemaal in kleur aangeleverd te worden. Zwart-wit kopieën worden niet geaccepteerd. Voor afbeeldingen geldt tevens een vereiste .png of .jpg indeling.

Hoe stel je Shopify Payments in?

 1. Ga in je Shopify-admin naar instellingen en klik de pagina Betalingen.
 2. Nog geen credit card betalingsprovider ingesteld? Klik op Accountinstelling voltooien in het Shopify Payments gedeelte.
 3. Anders: klik op Shopify Payments activeren in het vak Shopify Payments. Klik vervolgens op Shopify Payments activeren in het dialoogvenster.
 4. Vul de informatie in om de betalingen te kunnen accepteren (o.a. gegevens van je winkel en je bankgegevens).
 5. Je bent klaar!

Problemen bij het instellen

Er zijn enkele punten die kunnen leiden tot vertraging of moeite bij het activeren. Samen met Maxime Kurvink van de Nederlandse support van Shopify bespreken we de meest voorkomende problemen. Let op de volgende punten als je Shopify Payments wilt instellen:

Zorg dat je geaccepteerde documenten gebruikt

Hierboven staat de lijst met geaccepteerde documenten. Zorg dat deze volledig en duidelijk zichtbaar zijn en dat de afbeeldingen in kleur zijn. Het bewijs van adres mag niet ouder zijn dan zes maanden. Als een document niet geaccepteerd wordt kun je het best een ander document proberen. Lukt het nog niet? Neem dan contact op met onze ondersteuning.

Zorg dat de account-eigenaar Shopify Payments instelt

Het verificatieproces gaat een stuk makkelijker als de set-up wordt gedaan door de eigenaar van het bedrijf. De naam moet namelijk precies overeenkomen met die op het identificatiebewijs. “Sommige verkopers hebben problemen als ze een andere naam invoeren”, legt Maxime uit. “Ze vullen bijvoorbeeld een roepnaam in, of de naam van degene die de webshop heeft geopend in plaats van de eigenaar van het bedrijf. Ook is het belangrijk dat het adres hetzelfde adres is die op alle documentatie van het bedrijf staat.”

Zorg voor een kloppend KvK-nummer

Maxime benadrukt ook hoe belangrijk het is om het juiste KvK-nummer in te voeren. Wanneer je hier willekeurige nummers of letters invoert, kan dat later voor problemen zorgen. Je hebt namelijk een (kloppend) KvK-nummer om iDEAL te activeren, de meest gebruikte betaalmethode in Nederland.

Geef een ‘Overzichtsbeschrijving’ op

Aan het einde van het formulier kun je een ‘Overzichtsbeschrijving’ opgeven. Deze beschrijving komt te staan op de factuur van de klant. Zorg er daarom voor dat deze beschrijving een aanwijzing van de naam van je webwinkel bevat. Anders kan het zorgen voor terugvorderingen van klanten die de transactie niet herkennen.

Koppel een zakelijke rekening

Eén van de vereisten van bij Shopify in Nederland is dat de rekening die wordt gekoppeld een zakelijke rekening is. Het kan geen spaarrekening, flexvalutarekening of virtuele rekening zijn.

Activeer in het land waarin je bent gevestigd

Het laatste wat Maxime fout ziet gaan is dat verkopers een Shopify Payments account proberen te openen voor een land waarin ze niet zijn gevestigd, waardoor ze worden afgewezen. Dit komt bijvoorbeeld voor als een Nederlandse webwinkel wil uitbreiden naar Duitsland.

Tip: wil je de gateway van Shopify activeren in de app of ondervind je toch problemen? Neem dan eens een kijkje in het Shopify Helpcentrum, waar je ook alles kunt vinden over de service zelf.

Veelgestelde vragen over Shopify Payments

Meer lezen

 • Je webshop succesvol vertalen, deel 1- Zorg voor een goede voorbereiding
 • ePacket verzending- wat het is en hoe het werkt
 • Vind je niche- 9 nichemarkt voorbeelden met veel kansen
 • Achteraf betalen voor webshops verplicht?
 • Nieuw bij Shopify in Mei 2021
 • 35 Time management tips voor ondernemers (door productiviteitsexperts)
 • Een businessmodel kiezen? Dit zijn de belangrijkste
 • Retailvacatures- Wie kan ik het beste aannemen voor mijn winkel (en wanneer)?
 • Btw EU-landen aangeven via OSS-systeem verloopt nog niet vlekkeloos
 • 24 Shopify-apps voor een succesvolle Black Friday Cyber Monday

Veelgestelde vragen over Shopify Payments

Wat is Shopify Payments?

Shopify Payments een service die alle stappen voor jou als merchant afhandelt vanaf het moment dat gebruikers hun gegevens invullen in de checkout tot het moment dat het geld op je bankrekening staat. Klanten kunnen met hun favoriete payment methods afrekenen, van iDEAL tot Creditcard en PayPal. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van externe providers.

Heeft Shopify iDEAL?

Door Shopify Payments kunnen klanten met iDEAL betalen. Dit is de meest gebruikte betaalmethode van Nederland. Het voordeel van deze service van Shopify ten opzichte van een third party zoals Mollie is dat je geen extra transactiekosten hoeft te betalen.

Heeft Shopify Payments PayPal?

Waarom staat PayPal hier niet tussen? PayPal is één van de standaard betalingsproviders van Shopify. Op het moment dat je een winkel opent, krijg je een PayPal Express Checkout-account met het e-mailadres dat je hebt gebruikt om je aan te melden voor je Shopify-store. Het activeren van Shopify Payments heeft wel een voordeel: zo betaal je geen extra transactiekosten meer als een klant met deze betaalmethode afrekent.

Heeft Shopify Payments Klarna?

Helaas is het voor Nederlandse merchants op dit moment (nog) niet mogelijk om te betalen met Klarna via Shopify Payments. Deze service is tot nu toe alleen beschikbaar voor verkopers in Zweden, Duitsland en Oostenrijk. Het is wel mogelijk om Klarna als alternatieve betalingsmethode in te stellen op de admin pagina van je Shopify store.

Welke betaalmethoden kun je activeren met Shopify Payments?

Deze payment methods kun je activeren: iDEAL, Shop Pay (een versnelde check-out, hiermee kunnen klanten hun e-mailadres en credit card- en factuurgegevens opslaan, zodat ze sneller kunnen afrekenen), Visa, Mastercard, American Express, Google Pay, Apple Pay, Bancontact, Sofort en Klarna.

Wat zijn de voordelen van Shopify Payments ten opzichte van een third party?

 • Gebruiksgemak voor jou én jouw klanten
 • Alles op één plek
 • Gebruiksvriendelijk, want klanten blijven gewoon op jouw eigen website
 • Goedkoper dankzij het wegvallen van extra transactiekosten
 • Een veilige manier om af te rekenen
 • Perfect voor internationale merchants
Shopify Payments: de voordelen, hoe in te stellen & meer - Shopify Nederland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5269

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.