Google Pay in Nederland: Hoe werkt het en hoe betaal je ermee? (2024)

De term Google Pay heb je vast wel eens voorbij zien komen. Maar weet je ook wat het precies inhoudt? In dit artikel vertellen we je alles over deze manier van betalen, hoe het werkt, wat je er in Nederland mee kunt en welke Nederlandse banken je eraan kunt koppelen. We laten je ook het verschil zien tussen Google Pay en de Google Wallet.

Daarnaast vertellen we je meer over de Wise pinpas (de fysieke pas en de virtuele versie) die je ook samen met Google Pay kunt gebruiken.

Lees meer over hetWise pinpas 💳

Wat is Google Pay?

Google Pay is een revolutionaire dienst ontwikkeld door Google, die het makkelijker maakt om online en in winkels te betalen. Het werkt op dezelfde manier als Apple Pay, dat je misschien ook wel kent.

Met Google Pay kun je veilig en gemakkelijk betalen door je telefoon te gebruiken. Je hoeft geen fysiek betaalbewijs meer mee te nemen, zoals je bankpas of creditcard, en je kunt betalingen overal ter wereld met je telefoon verrichten Google Pay maakt betalen zowel online als in winkels eenvoudig, snel en veilig.¹

Hoe werkt Google Pay?

Google Pay in Nederland: Hoe werkt het en hoe betaal je ermee? (1)

Google Pay is een betaalmethode van Google waarmee je online betalingen kunt verrichten. Het werkt als volgt:

 1. Installeer de Google Pay-app op je telefoon.
 2. Voeg je betaalpassen toe in de app.
 3. Kies de Google Pay-betaaloptie bij het afrekenen in een webshop of app. Of houdt de telefoon tegen het pinapparaat aan in een fysieke winkel.
 4. Vanwege veiligheidsredenen kan het nodig zijn om je betaling te voltooien met je vingerafdruk of met een gezichtsscan.

Met Google Pay kun je contactloos betalen met je telefoon in winkels, online of in apps. Je kunt je betaalpassen en kaarten veilig opslaan in de app, waardoor je geen fysieke kaart meer nodig hebt. Omdat het een betaaloptie van Google is, is het ook beveiligd met Google-technologie. ²

Google Pay in Nederland

Google begon met Google Pay in 2015, maar hoe groot en bekend de naam Google ook is, in Nederland kon Google Pay pas door iedereen gedownload worden aan het einde van 2021. Maar liefst 6 jaar later dus.³

In 2020 waren het de kleine banken die met Google Pay begonnen: Bunq, N26 en Revolut en inmiddels, maar sinds 2021 kan de Google Pay app dus door iedereen gedownload worden.

Bij welke Nederlandse banken kun je Google Pay gebruiken?

Omdat Google Pay eigenlijk nog maar kort in Nederland wordt gebruikt, kun je de dienst nog niet bij iedere bekende Nederlandse bank vinden.

Wel kun je Google Pay gebruiken bij Knab, de Rabobank, ABN Amro, bunq en Revolut en Wise ondersteuning voor deze betaaldienst.⁴

Google Pay en Google Wallet: Wat is het verschil?

De Google Pay app heet nu de Google Wallet app. Google Pay en Google Wallet is dus in feite dezelfde app. De wijziging maakt het eenvoudiger kaarten en passen op te slaan in de app.

Niet alleen een betaalmiddel dus, maar een echte digitale portemonnee waarin je behalve je geld ook bijvoorbeeld je vliegtickets, kortingskaart van de drogist of bonuskaart in kunt bewaren. Daarmee kun je dus sneller en makkelijker van alle kortingen die bij de betaalkaarten horen gebruik maken als je gaat betalen, en heb je alle andere passen altijd bij de hand.⁵

Gebruik je Wise pinpas met Google Pay

Google Pay in Nederland: Hoe werkt het en hoe betaal je ermee? (2)

Met het Wise account kun je 40+ valuta beheren.

Ook de pinpas van Wise kun je aan je Google Pay account koppelen. Er is zowel een fysieke als een virtuele pas bij Wise te krijgen, en beide zijn bruikbaar met de betaaldienst van Google.

Koppel je je Wise pinpas aan je Google Pay account dan kun je dus gemakkelijk overal met je telefoon en smartwatch betalen.

Google Pay in Nederland: Hoe werkt het en hoe betaal je ermee? (3)

Daarnaast hoef je ook niet op je fysieke betaalpas te wachten, je kunt direct beginnen met winkelen - zowel online als in fysieke winkels - met je virtuele kaart.

Zo voeg je je Wise-kaart toe aan Google Pay: stap voor stap

Je Wise-kaart toevoegen aan Google Pay is helemaal niet moeilijk. Volg gewoon de volgende stappen en je krijgt het in een oogwenk voor elkaar:

 1. Open de Google Pay app
 2. Onderaan klik je op betalingen
 3. Klik nu op toevoegen en dan op credit- of betaalkaart
 4. Scan je kaart of voer de details met de hand in
 5. Kies een optie om je kaart te verifiëren
 6. Voer de verificatiecode in

Je kunt nu direct betalen. Zie je, een fluitje van een cent!

Open je Wise account online 🚀

FAQ: Google Pay Nederland

Google Pay in Nederland: Hoe werkt het en hoe betaal je ermee? (4)

Google Pay is dus een handige manier om snel, veilig en makkelijk te kunnen betalen, zonder met een dikke portemonnee op zak te lopen. Hier nog even het antwoord op de meest gestelde vragen over deze dienst:

Hoe moet je Google Pay installeren?

In de Play Store (van Google) zoek je naar Google Wallet (dat eerder Google Pay heette) en daar download je de app. De app wordt nu automatisch geïnstalleerd op je mobiel. Voeg daarna de gegevens van je bank in.

Je kunt dit op je telefoon doen, maar hiervoor ook surfen naar pay.google.com. Het kan zijn dat je bij je bank de optie voor Google Pay nog handmatig moet aanzetten, dit verschilt per bank.

Voordat je gebruik gaat maken van Google Wallet check je nog even of de nfc-chip van je smartphone aanstaat. Is dit niet het geval, dan werkt het systeem niet en kun je dus niet betalen.

Hoe moet je betalen met Google Pay?

Als je Google Pay juist geïnstalleerd hebt en je bank aan het systeem gekoppeld hebt hoef je alleen nog maar je telefoon tegen het betaalpunt in een winkel aan te houden en je betaling wordt automatisch verwerkt.

Online betaal je door op de Google Pay-knop te klikken bij het afrekenen. Kies vervolgens een betaalmethode en voer je verzendadres in als hierom wordt gevraagd. Bevestig de bestelling en klaar is Kees!

Is Google Pay veilig?

Jazeker, Google Pay gebruiken is hartstikke veilig en Google stelt dat het zelfs veiliger is dan betalen met je fysieke pinpas.

Dat komt onder meer doordat tijdens je betaling een virtueel rekeningnummer naar de verkoper stuurt en niet je daadwerkelijke pasnummer. Mocht je telefoon gestolen worden dan kun je Google Pay vanaf afstand blokkeren en bij online betalingen wordt al je info gecodeerd verzonden.⁶

Gebruikte bronnen:

 1. Hoe werkt Google Pay
 2. Where & how to use Google Pay in stores
 3. Welke banken met Google Pay
 4. Nederland: ondersteunde betaalmethoden
 5. Verschil Google Wallet en Google Pay
 6. Veiligheid

Bronnen het laatst gecheckt op: 23 Feb 2023

*Zie de gebruiksvoorwaarden en productbeschikbaarheid voor uw regio of ga naar Wise-tarieven en prji*zen voor de meest actuele informatie over prijzen en tarieven.

Deze publicatie wordt verstrekt als algemene informatie en vormt geen juridisch, fiscaal of ander professioneel advies van Wise Payments Limited of haar dochterondernemingen of gelieerde ondernemingen, en is niet bedoeld als vervanging voor het verkrijgen van advies van een financieel adviseur of andere professional.

We geven geen expliciete of impliciete garantie of waarborg dat de inhoud van de publicatie accuraat, volledig of actueel is.

Google Pay in Nederland: Hoe werkt het en hoe betaal je ermee? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5277

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.